LyluahWintie t shirt

                                                                               Wintie  t shirts 

Nadat ik de Surinaamse zigeuner Waarzegkaarten heb ontworpen heb ik niet stil gezeten. De Surinaamse waarzegkaarten komen oorspronkelijk van de slavernij. Zelf vond ik dat er iets op de markt moest komen over winti’s. Daarom heb ik deze t-shirts ontworpen. Er wordt nog niet zoveel over gesproken, maar de tekenen van de dierenriem hebben ook vergelijking met de winti’s. Vandaag wil ik het hebben over een voorbeeld over de aarde teken. In de dierenriem heb je tekenen en daarin heb je de stier, maagd en steenbok.  Deze  shirts  zijn reeds te koop in Nederland voor euro  20  en dubbel druk 30 euro.Als je een eigen ontwerp hebt het kan allemaal,je kan me een app of een mailtje sturen.

  • Stier

Stier gids(wintie): De energie van dit symbool geeft de stier kracht, maar tegelijkertijd is deze een beetje agressief. Deze gids werkt met passie! Hoe dan ook zijn deze gidsen betrouwbaar, standvastig en zullen je helpen waar je te komen wilt staan. De Stier-gids(wintie) zal je hand tot het einde vasthouden, je goed begeleiden en naast je lopen. 

Sterrenbeeld stier. Borden zijn absoluut permanent. Gewoonlijk krijg je in het leven wat je wilt, omdat je niet opgeeft totdat je krijgt wat je wilt. Succes Stier! De gidsen zijn trots op je vastberadenheid.

 

  • MAAGD 

Maagd gids(wintied): Een rustig werkende, zachtaardige gids(wintie), vaak gezien als vrouwelijk van aard en dol op het teken. “Maagd” (wat staat voor onschuld). Begrijp het niet verkeerd dat dit teken minder krachtig is dan alle andere tekens. Het bereikt alleen resultaten op een minder krachtige manier. Doe een beroep op de Maagd-gids(wintie)als je discreet en rustig de klus wilt klaren. 

Sterrenbeeld maagd. Sterrenbeelden nemen graag op hun eigen manier de leiding, maar iemand moet die leiding nemen en dat is zeer waarschijnlijk de dynamische Maagd. Vraag je gidsen(winti’s) om je te helpen een ander perspectief te zien, zodat je de juiste beslissingen in je leven kunt maken.

 

  • STEENBOK 

Steenbok gids (wintie): Het oude gezegde is ‘langzaam maar zeker’ en zo werkt de Steenbok gids (wintie). Deze gids neemt het harde werk uit handen. Hij is een rustige kerel die altijd goede kansen in gedachten heeft. Hij is standvastig en eerlijk, maar niet zonder gevoel voor humor. Als je regelmatig informatie nodig hebt van een gids die altijd aan de gang is, vraag die gids dan om hulp. Sterrenbeeld steenbok. Deze geboorte teken is zeer loyaal en maakt vrienden voor het leven. Je gidsen(wintie) kunnen je helpen bij het oplossen van relatieproblemen in je leven. Je bent erg praktisch en georganiseerd. 

 

De aarde heeft een uitstekend oog om de concrete werkelijkheid te zien. 

De aarde krijgt zekerheid door zich te wenden tot alles wat waarneembaar is voor de zintuigen. Hierdoor heeft hij een uitstekend oog voor kleur, vorm en verhoudingen. En ook oog voor de materiële wereld. Hoe ziet het eruit, wat is de kwaliteit? Van welk materiaal is het gemaakt? De aarde moet steeds weer wennen aan nieuwe dingen. Hij moet ze eerst een vaste plek in zijn leven geven. 

De wintis het element grond  zijn: 

Aisa, Loko, Leba, Gron-ingi, Luangu en Fodu.

Het winti geloof word nog heel in zijn oorspronkelijke vorm beleden in het binnenland  van  suriname onder de volgende stammen  Djuka, Paramaccaners, Alukus,

Matawariers, Saramaccaners, kwinties.

De Aisa winti (aarde element) is te onderscheiden in:

Sisi(statige en deftige winti), Soko mama, maisa, Baka-grong-Aisa(plantage Aisa), Goron Mama, Wanaisa, Mama fu Negre Kondre en Gwambo Mama.

 

Andere namen van Aisa zijn:

Agida-wenoe(ook agida), Aisa-ma, Soko-ma, maAisa, sisi, Maisa(Ma Aisa Nengrekondre-ma, mama foe, nengrekondre-nengre, agida, aida, asase, waisa, baka gron aisa (plantage Aisa) 

, Goron mama en awanaisa. 

Vaak willen mensen de bere aisa wintie bezitten  of die ene geweldige aisa die geweldig weet te koken of kleren  weet te maken  en ontstaan er grotye  ruzies  binnen de familie. Het is onlogisch, omdat mensen totaal geen invloed hebben op waar een Wintie blijft hangen.

Kondre Aisa of Plantage Aisa:  

Deze Aisa staat aan het hoofd van alle Bere Aisa Winti’s van verschillende families afkomstig van dezelfde plantage. Haar man is Tata Loko , ook wel bekend als Papa Loco. Hij is een machtige slangen god die niet mag worden vergeten in de aanbidding van Aisa. Overigens herinnert Aisa iedereen eraan dat echtgenoten ook aanbeden moeten worden. Gevraagd raadpleegt Aisa haar man, Tata Loco. Voor permanente bewoning geeft Tata Loco de voorkeur aan bomen, bij voorkeur in de buurt van water. De boom wordt ook wel de loco boom genoemd omdat het meestal een kankantrieboom is (de hoogste boom die in Suriname groeit). Hij kan echter ook de voorkeur geven aan de mopeboom (mope = kleine sinaasappelvruchten) en de manjaboom (mangoboom). 

Bere Aisa (Bere =stamboom): Het hoofd van de familie Wintie (Aïsa  

afstammelingen van geïmporteerde slaven en Aisas van verschillende families. Condor . Prasi Aisa (prasi = binnenplaats) Deze behoort tot een bepaald perceel of gebied. Ze heeft meestal Kapting Ingi  (kapting = Kapitein, ingi =  als partner.  Zo zegt  men dat  bij  het zien van een krala sneki dit is een teken van naderende zwangerschap of kondigt aan dat iemand zwanger is. Boesi of bakka grong Aisa (boesi = bos, bakka grong = plantage). Behorend tot of verbonden met een plantage of landbouwgrond.  

Mama Aisa is verantwoordelijk voor alle winties. Als zodanig hebben veel Winty-rituelen haar goedkeuring nodig voordat ze verder gaan. Mama Aisa toont ontzag door haar dromen en deelt haar geheimen met degenen die hem beschermen. 

Door een droom onthult Aisa dat ze een Creoolse vrouw van middelbare leeftijd is in traditionele kleding (koto = Creools kostuum). Aisa Wintie brengt voorspoed en rijkdom, maar het brengt ook tegenspoed met zich mee voor degenen die Aisa niet gracieus cultiveren. Wanneer deze dromen worden genegeerd, komen Ampuku, Adumakama en Akantasi Winti in actie. Isar heeft de attributen van de godin van groei, gerechtigheid, vruchtbaarheid en rijkdom. De kostuums zijn: 

1. Twee pagina’s koto welteverstaan. Pangi op de taille en pangi op de schouder. Bottomman Blauw (spijkerstof). 2. Pangi en Boslenki (Korte hemd of jas of broco bere, Koto met Boslenki. 

Drankjes zijn o.a. regenwater met Pimba, jong kokowater, champagne, anijs, 

Advocaat, Orgade, Gemberbier, parbobier, Sherry en heerlijke wijnen. Aisa zit graag in Djaroesoe Stoero en Boboi Stoeru of Kopro-Bangi. Aisa Pronkstukken: (Let op! In de volgende pronkstukken koop je geen Aisa om aan de buitenwereld te laten zien wie je draagt) 

Uitpuilende zilveren of gouden armbanden (blaasboeien) met bloemknoppen of ronde bolletjes. 

Uitgang. koperen wasbak. Gouden ketting met lange ogen. Rood koraal en één dollar gouden muntstuk