LyluahWie ben ik eigenlijk?

Wie ben ik eigenlijk?

Vele mensen doen een luku of meerdere lukoes en toch weten ze niet wie ze zijn en wat ze hebben. Andere zijn jaren bezig en hebben zoveel wasies en ceremonies gedaan en toch weten ze de basis zaken niet. Ik zal u voor een deel op weg helpen. Na een luku en eventueel een kra firi zouden de volgende zaken voor u duidelijk moeten zijn: welke winties zijn uw djodjos(man en vrouw) welke is de baas en treed op de voorgrond. Zijn er watra winties dan is raadzaam om te weten van welke rivier. Ook bij andere winties is goed te weten welke soort? Soms zegt de duman je hebt een apuku!! Maar welke? Er zijn zoveel soorten!! Is het en man of uma is een moksi apuku(de dobru obia) is het een watra apoekoe na wang famiri mang sani ?? U kunt zoveel vragen stellen. Hoe meer antwoord gegeven kan worden op deze vragen hoe beter u zelf gaat leren kennen.

Men moet ook weten is de winti van moeder of vaders zijde? Het is belangrijk te weten soema na a djodjo foe joe omdat deze winti samne met de kra toestemming moeten geven foe tra winti bar kong. Als u deze niet telt, kunt u duizend geweldige obias hebben en geen enkele komt. Ik zal met een concrete dit wat ik zeg weer geven. De kra staat boven de winties als de kra niet gekregen heeft wat hem toekomst zal die geen toestemming geven. Stel dat u als djodjo en watra ingi heeft en a ingi nooit bar kong dan begin je met de kra (kapitein van het schip)en als tweede met de djodjo hij is (tweede Stuurman) van het schip en dan ga je naar matrozen en ander personeel. Dit geldt voor alle winties!! Uit ervaring weet ik dat 80 procent van de Surinamers een ingi heeft als djodjo, maar heel wat mensen weten dat niet en slaan hem over en beginnen met de obias dan komen de obias met een soort ati brong want er is niet afgestemd met hun kapitein of baas van het huis om te komen.

Wanneer deze stappen zijn gevolgd joe abie foe voor zeer of dwingi winti foe kon. If a kra gie pasi en a winti teri na fasi dan komt hij wel!! De volgorde is ook de volgorde van de schepping. Als je anders werkt joe kan tja broeja. Bij de schepping heb je eerst de adem (de kra) en dan de eerste wintie die je opvangt, de djodjo(s). Waarom wil je ze dan overslaan en met andere te beginnen? Voor een luku kunt u mij een pm sturen. Laat je in 2023 goed informeren wie je eigenlijk bent en soort begisma e tja joe!