Lyluahverhoogde gevoeligheid en intuïtie, kun je merken dat je vatbaar bent voor de listen van een narcis

verhoogde gevoeligheid en intuïtie, kun je merken dat je vatbaar bent voor de listen van een narcis

Het is raadselachtig hoe je, ondanks je scherpe waarneming, de waarschuwingssignalen hebt. De verklaring is terug te voeren op je vormende jaren. Hoog gevoelige kinderen” hebben, net als andere kinderen, de neiging om te bedenken om de waarheid te ontwijken”,. Alleen door de verwarring en angst van de kindertijd te overwinnen, kun je manipulatieve communicatie, een schadelijke relaties herkennen en afwenden. Dit geldt met name als je bent opgegroeid in een gezin met narcistische neigingen.

Je zou kunnen aannemen dat als je als hooggevoelig wordt geboren, het eenvoudig zou zijn om personen met persoonlijkheidsstoornissen, zoals narcisten, te identificeren en te vermijden. Dit begrip is met name van toepassing op HSP-, die over een verhoogde gevoeligheid en intuïtie beschikken. Dit is echter vaak niet de realiteit.

Opgroeien als hooggevoelig kind binnen een gezin met een of meer narcisten, is het gebruikelijk om middelen om te overleven te ontwikkelen. Overleven in een gezin met narcistische mishandeling is een ontmoedigende taak, vooral voor een gevoelig en weerloos kind. Hoewel het voor iedereen een uitdaging kan zijn, is het vooral belastend voor degenen die alles voelen, zien, begrijpen en intuïtief waarnemen. Een mogelijke overlevingsstrategie is de beslissing om het derde oog te sluiten.

Veel kinderen, vooral degenen die hooggevoelig zijn, nemen hun toevlucht tot het maken van een overlevingsplan om de confrontatie met de waarheid te vermijden. Ze kunnen er zelfs voor kiezen om hun derde oog helemaal af te sluiten omdat het erkennen van hun (thuis)omstandigheden een uiterst traumatische ervaring kan zijn. De jaloerse of haatdragende blik van een ouder, afstandelijkheid of mishandeling jegens hen, hun broer of zus, moeder of vader kan bijvoorbeeld ondraaglijk zijn voor een hooggevoelig kind. Deze negatieve emoties, zoals kilheid, leegte of narcistische woede, die van een lagere frequentie zijn, kunnen bijzonder verontrustend voor hen zijn, omdat ze deze emoties veel pijn kunnen veroorzaken.

Een bedrieglijke indruk maken.

Narcistisch misbruik binnen de omgeving wordt vaak over het hoofd gezien, omdat het meestal wordt gemaskeerd door schijn van de  familie. De moeder die altijd aanwezig is om haar kinderen verhalen voor te lezen, de vader die een graag geziene opvoeder is op school – deze beelden stralen een vals gevoel van harmonie uit. Helaas worden buren, familieleden en kennissen te vaak misleid door deze vertekende werkelijkheid.

Als de deuren gesloten zijn, ontvouwt zich een heel ander verhaal. Je bent misschien opgegroeid als een schaduwkind, een over het hoofd gezien kind of zelfs het favoriete kind (de oogappel van de narcistische ouder). Ongeacht het label, het eindresultaat is nog steeds hetzelfde: een patroon van emotionele en psychologische mishandeling. Soms kan deze mishandeling verder reiken dan het emotionele en psychologische en zich manifesteren als fysiek of seksueel misbruik.

JE KON DE WERKELIJKHEID NIET ZIEN

Luisteren naar sprookjes van geweldige families – dat is misschien wel de enige manier voor een zeer medelevend kind om te overleven. Je gaat met de stroom mee, want op die manier zijn narcistische woede-uitbarstingen en andere bedreigingen het minst waarschijnlijk op jou gericht. Je zintuigen zijn overprikkeld door alle intense energie. De leegte en onverschilligheid in je relatie met je ouders is vermoeiend… maar omdat je nooit met een narcist overweg kunt, kom je als kind in zeer moeilijke situaties terecht. Als je straalt en opkomt voor je kracht, word je genegeerd of gekleineerd. Maar je kunt ook harde kritiek of koude afwijzing krijgen als je het niet perfect doet. Dus je zit een beetje vast: in de ogen van de narcist ben je gedoemd om het verkeerde te doen. Het was psychologisch erg zwaar en het kostte veel energie om het te doorstaan. Maar je had geen andere uitweg.

Als hooggevoelige volwassenen komen we er soms heel laat achter dat de gezinnen waar we vandaan komen bijzonder disfunctioneel zijn.

Het begrijpen van narcisme en narcistisch misbruik is een belangrijke stap op weg naar herstel. Het gaat erom steeds meer van de werkelijkheid te zien. Je voelt je gevoel en luistert naar je intuïtie. Je hoort de signalen die je lichaam je geeft. Omdat je het bent vergeten – als overlevingsstrategie.

Daarbij neem je geleidelijk je lichaam, emoties en intuïtie serieus. En je negeert de oppervlakkige versies van de werkelijkheid van andere mensen die geen idee hebben wat er achter de façade gebeurt. Leer op je gevoel te vertrouwen. Voor je eigen geest en je eigen waarheid.

wees je zelf

Gelukkig hebben we als hooggevoelige het vermogen om duidelijk waar te nemen wat echt is en wat niet. Het is belangrijk om op te merken wanneer iemands gedrag aangenaam lijkt, maar er geen zin in heeft. Als de communicatie van de ander inconsistent is, is het belangrijk om je gevoelens serieus te nemen.

De schoonheid van het lichaam is dit: het liegt nooit. Het mooie van onze intuïtie en onze zintuigen is hun vermogen om de onderstromen van communicatie op te pikken. Geen oppervlakkig fenomeen dat iemand met woorden neerzet.

Wanneer je uit de verwarring stapt van een kind dat moet overleven en dat kind moet genezen, heb je het vermogen verworven om manipulatieve communicatie, giftige relaties te herkennen. Dan kunt je uw intuïtie en gevoeligheid voor u laten werken en partners en vrienden kiezen die echt bij je passen. En ga je relaties aan vanuit de vreugde herkend te worden door zielsverwanten en gelijkgestemde mensen. Je bent bewust en onbevreesd je stralende zelf!

wil je graag een consult over dit onderwerp of over andere zaken

kunt u me een mailtje of een app sturen

 

veel liefst

Rachida