LyluahSurinaamse zigeuner Waarzegkaarten

De Surinaamse zigeuner Waarzeg kaarten zijn een orakel ontstaan uit gewone speelkaarten rond de 16e eeuw ontbond een subset bestaande uit 37 kaarten met afbeeldingen die betrekking hebben op facetten van het dagelijkse leven. Het lezen van zigeunerkaarten wordt gebruikt om antwoorden te krijgen op vragen op allerlei gebied; antwoorden die moeten leiden tot meer inzicht in ons zelf om de wereld om ons heen. Kijk hier welke inzichten de Surinaamse zigeunerkaarten jou kunnen geven.Vele mensen ervaren een fascinatie voor de Surinaamse zigeunerkaarten omwille van hun gave om de toekomst te voorspellen.

Er kwamen veel aanvragen uit Suriname en toen kwam ik erachter dat er ook veel aanvragen uit Nederland kwamen. Al meer dan 20 jaar gebruik ik de zigeunerkaart met 36 kaarten. Zigeunerkaarten zijn “waarzeg kaarten” die in de 16e eeuw zijn uitgevonden door de ontwerper  de Franse Cartomancers , ik heb zelf 37 stuks ontworpen met verschillende aspecten van het dagelijks leven. Het concept is vergelijkbaar met de later ontwikkelde Tarot, maar meer gericht op het dagelijks leven van gewone mensen. helpen met hun huidige situatie.

Geen enkel volk ter wereld laat zijn intuïtieve vermogen zo sterk spreken zoals Surinaamse zigeuner. Sommige Surinaamse zigeuners vluchten naar het binnenland omdat hun gave te ontwikkelen, Daar konden ze goed met hun gidsen(winti s) praten.

Enkele Surinaamse zigeuners vroegen Winti’s om hulp Andere Surinaamse zigeuners bleven bij hun meesters(slaventijd) omdat ze geen risico’s durven te nemen. Maar de dappere Surinaamse zigeuners kregen veel bescherming van hun Winti’s. Er zijn vele winti s
Ga er een aantal benoemen:
kaptin zefari ingi
Deze Watra Ingi(water Indiaan)
 Hij komt zelden voor en is ook niet bang voor Yorkas(doden mensen) omdat hij met en leger yorkas loopt “Hij fungeert ook als helderziende. Zijn kleding is licht blauw. Meestal hebben ze grote oorbellen aan en hun gezicht door gestoken met scherp voor werpen. Richting Coronie en Nickerie komen ze veel voor. Deze winti kan ook een pai (dat je wat moet geven aan je winti) vragen in de vorm van boot (piaka), in zyn pai wil hij vaak aarde (vis soort). Hij wordt ook met zeewater gemaakt omdat hij bij de zee hoort.
Kumantie’s Winti is van oorsprong een element van lucht, een Afrikaanse Winti zoals Ampuku. Kumantie is een zeer dappere Winti’s, ze werken samen met hun broers en ze zijn met hun zevende met verschillende Kumantie-varianten, en ze zijn ook  uitstekende genezers. Toen de Surinaamse zigeuners vele malen werden geslagen (tijdens de slavernij), kwamen ze te hulp (Winti’s) Kumanti. Het bos was niet altijd veilig en de Surinaamse zigeuners hadden hulp nodig. Maar Kumantie kwam hen altijd te hulp.
AISA
Mama Aisa ook wel oermoeder genoemd, ze beschermde de Surinaamse zigeuners in slavernij, even als de creolen van het bos en creolen van de stad enz.Maar tegenwoordig wordt mamma Aisa nog steeds prati gedaan  of gebeden, wasi s. Maar ze gebruiken het als ze koekjes verhandelen, Surinaamse kleding, luku mannen (vrouwen) die  met kruiden werken. In de Surinaamse gemeenschap wordt dit nog steeds beoefend Moeder Aarde – Mama Aisa – een vrouw, zij is de Allerhoogste Moeder. Mama Aisa is de moeder van alle moeders, de moeder van alle vaders en alle kinderen, zij is de belangrijkste bron. Ze wordt ook beschouwd als de bescherm godin van de natuur, kunst en handel. En ze houdt van iedereen, echt van iedereen. Ze staat voor inclusie en daarom wordt ze tegenwoordig beschouwd als de beschermgodin van de Surinaamse gemeenschap.

met behulp met paard of lopend trokken ze naar het bos rond. Ze maakte hun eigen kostgrond waar ze groenten en cassave op planten soms jaagde ze op dieren of haalde vis uit de rivier zo kwamen ze aan de kost, hun kleding maakte ze soms van de huiden van de dieren .Het was vooral de gave van de toekomst voorspellen en hun uiterste bekend maakte en hun rituelen.