LyluahHoe communiceer ik met mijn apuku? 

Hoe communiceer ik met mijn apuku? 

De mensen die een apuku tafel hebben met dranken en zaken die een apuku nodig heeft kunt u kijken of er ook een stuk bus kandrahebt .indien niet schaft u een stukje aan en brand dat stukje en u zult merken dat uw apuku betere boodschappen zal brengen. 

Beste leden, 

Er zijn methoden hoe je het terrein of erf vrij kan houden van tapijt slangen waardoor je ze ook niet per abuis kan doden. Een van de ingrediënten die men gebruikt is katakama boeba . Met een mengsels van andere kruiden kan men deze slang op een afstand houden maar dit zelfde mengsel kan men er voor zorgen dat planten beter groeien . Landbouwers die het slachtoffer zijn geworden van wisi door middel van de inderjaal kunnen plotseling merken dat al hun land bouw gewassen plotseling minder vruchten dragen of niet goed groeien dan is er mogelijk sprake van deze vorm van wisi. Het komt heel veel voor onder onze hindoestaanse broeders en zusters waarbij er jaloezie is om grond zaken in de familie

Wat is eigenlijk een apuku?

Apuku, een lange Afrikaanse winti, is een geest waarvan wordt aangenomen dat hij vrouwen bezit onder Surinamers van Afrikaanse afkomst.  Niet aanwezig onder Javaanse en inheemse gemeenschappen, heeft de geest een voorliefde voor vrouwen en kan een bron van conflicten in relaties worden.  Wanneer de partner van een vrouw ontrouw is, kan Apuku de verblijfplaats van de minnaar onthullen en zelfs de oorzaak zijn van gewelddadige confrontaties.  Als een man echter echt van zijn vrouw houdt, kan hij met de geest onderhandelen om samen te leven en te voorkomen dat hij schade berokkent.  Uitzetting van Apuku is niet mogelijk, maar vreedzaam samenwonen is haalbaar.  Om de geest te sussen en zijn trouw te bewijzen, moet hij een wit bord, panji’s, pimba en een fles bruin bier kopen, terwijl hij zijn liefde en trouw bevestigt.  Zoals Ingi stelt, zijn er in Suriname verschillende ongebonden vrouwen die mogelijk onder invloed van Apuku staan. 

Degenen die zijn overleden, blijven een eeuwig deel van je leven. 

De menselijke ziel blijft na de dood bestaan en blijft tot veertig jaar op aarde voordat ze overgaat in een engelachtige vorm.  Gelovigen zijn van mening dat deze zielen een laatste missie hebben, namelijk het terughalen van de geesten van de doden(yorka) en hen begeleiden naar het hiernamaals.  In een aangrijpende vertoning reiken de onlangs overledenen vaak uit naar dierbaren die op hen wachten.  Er wordt gezegd dat de aanwezigheid van overledenen voortduurt, een geruststellende geruststelling voor de levenden.  En voor degenen die onvervulde levens hebben geleid, biedt reïncarnatie de kans om het opnieuw te proberen.  Dit zijn de overtuigingen van Rachida Kacimi.  Het leven werkt in een cyclus, waarin het verleden onvermijdelijk weer opduikt.  Dit klinkt zowel in de muziek als in de mode.  Surinaamse jongeren illustreren dit fenomeen met hun straatnaamherinneringen, ondanks dat ze er nooit doorheen zijn gereden.  Evenzo worden vaak familiegelijkenissen opgemerkt, zoals de gelijkenis van een pasgeborene met een overleden familielid. 

 

Volgens Rachida Kacimi suggereert het concept van reïncarnatie dat als het leven van een kind wordt afgebroken, dit komt omdat ze onafgemaakte zaken op aarde hebben voordat ze opstijgen naar een engelachtige staat.  Volgens de overtuiging worden alle overleden individuen uiteindelijk engelen en dienen ze als Gods hoeders, die begeleiding en bescherming bieden als beschermengelen.  Het accepteren van gebeurtenissen die ‘moeten’ gebeuren is cruciaal, omdat ze vaak met een reden gebeuren.  Je moet tanken maar dat houdt op, Je moet op tijd komen.  De mogelijkheid om te laat te komen kan frustrerend en onhandig zijn.  Het is echter mogelijk dat je gidsen je beschermen tegen een nog erger lot.

Aangenomen wordt dat de aanwezigheid van de geesten die al bij je is sinds je geboorte. 

Sinds de geboorte blijven de geesten in je en blijven ze eeuwig bestaan, volgens de traditie.  Het is van het grootste belang om ze met respect te behandelen, aangezien ze het gebaar beantwoorden.  Fluisterend deelt hij mee dat deze geesten ons nu omringen en alles observeren.  Daarom spreekt hij eerbiedig over hen.  Hij voegt er ook aan toe dat speciale dranken geliefd zijn bij de winti’s. 

Ampuku houdt van zwart bier en pimba (witte aarde) 

Als je een goede mentale toestand niet goed handhaaft en ze negeert, zal hij je de symptomen van de ziekte geven. Je krijgt het signaal. Ze zeggen: “Ik ben de hele dag bij je geweest, wat heb je voor mij gedaan?” We gaan naar een pyaiman of sjamaan, een paranormaal begaafde. (Net als Rachida Kacimi) Ik heb een grote kracht in mij en kan ook helpende geesten oproepen, mensen beschermen of boze geesten verdrijven. Revelinio Mijn collega’s kunnen spreukrituelen uitvoeren, bijvoorbeeld tabaksrook uitblazen om iemand te beschermen. Om mensen te genezen gebruikt revelnio geneeskrachtige planten uit het regenwoud. Hij kan sigaren roken als hij wil. Hij zei vaak: “Ze kunnen macht alleen voor positieve doeleinden gebruiken.”