Lyluah



Waar komen de zigeuners vandaan

Historische documenten over de vroegste geschiedenis van zigeuners zijn schaars. Hun cultuur wordt grotendeels gevormd door mondelinge overlevering. Daarom kan er heel weinig met zekerheid worden gezegd over de afkomst van hun volk. Sommige geleerden betwijfelen of zigeuners 1 volk vormen.

indiase afkomst

Veel zigeuners geloven dat ze hun wortels hebben in de regio Punjab in het noordwesten van India. Het woord Sinti zou zijn afgeleid van Sindhu, de lokale naam voor de rivier de Indus. Er zijn ook taalkundige verwijzingen die deze overtuiging ondersteunen. Zo zijn Sinti en de Romaanse taal Zigeuner verwant aan Hindi. Beiden zijn afstammelingen van de oude Indo-Arische Sanskriettaal. In beide talen lijken werkwoordvervoeging en zelfstandig naamwoordvervoeging sterk op elkaar. Een gemeenschappelijke taal is echter geen bewijs van etniciteit. De Engelssprekende Nederlanders hebben nog geen Britse afkomst. Maar taal alleen is niet indicatief voor de Indiase afkomst van Sinti en Roman. Verder bewijs dat naar India wees, werd gevonden in de jaren dertig en veertig met behulp van fysische antropologie en bloedonderzoek. Meer recent zijn er DNA-onderzoeken toegevoegd die aantonen dat zigeuners genetisch dichter bij Indiërs staan ​​dan bij Europeanen, maar op basis van dit bewijs kunnen geen definitieve conclusies worden getrokken.

emigratie naar europa
Nog moeilijker uit te leggen dan de oorsprong van de Zigeuners is de reden waarom ze India verlieten. Een vroegmiddeleeuwse Perzische tekst vertelt over een koning die iets meer ontspanning en plezier wilde voor zijn ijverige volk Hij stuurde hem 12.000 Indianen. Vanwege zijn carrière als muzikant wordt hij beschouwd als de stamvader van de reizigers die later naar Europa reisden. Andere accounts schrijven migratie toe aan vlucht voor vervolging of militaire invasie. De Zigeuners kwamen in de 15e eeuw naar Europa en verbleven in Arabische landen en Turkije.

Zigeuner
De oorsprong van de term “zigeuner” kan ook niet met zekerheid worden vastgesteld. Een 11e-eeuwse Byzantijnse tekst noemt een volk genaamd “Adsincani”, een variant van het Griekse Atsinganoi. De naam Atsinganoi kan ook de oorsprong zijn van het woord “zigeuner”, wat “tsigane” betekent in het Frans en “tsygan” in het Russisch. Daarom is de betekenis die vaak wordt gegeven aan het Duitse woord zigeuner om boeven te trekken waarschijnlijk niet de etymologische oorsprong ervan. Sinti en Roma waren op dat moment nog niet in Duitsland. Een alternatieve verklaring is dat het woord zigeuner is afgeleid van het Perzische woord asinkari, wat smid betekent, maar of dit ook een beroep was, voornamelijk voor de Sinti en Romeinen, en waarom ze zo werden genoemd.

Zigeuner: Een groep?

De verzamelnaam ‘zigeuner’ betekent mens, wat suggereert dat al deze migrerende groepen één volk vormden. De Sinti en Roma (een subgroep van de gelijknamige personen) die in Nederland wonen zien dat anders. Hoewel ze vergelijkbaar zijn in taal en gewoonten, beschouwen ze zichzelf niet als een groep. De Roma migreerden ‘slechts’ in de 19e en 20e eeuw naar Nederland, voornamelijk vanuit Oost-Europa. Sinti woont al een tijdje in Nederland en komt voornamelijk uit Frankrijk en Duitsland. Maar wat voor beide groepen geldt, is dat ze de dingen anders zien dan de burgers die ze Gaje noemen.

Recente publicaties geven ook aan dat buitenstaanders Sinti en Roma ‘zigeuners’ noemen. Noord-Amerikaanse Indianen en zei: Maar in feite zijn de verschillende stammen niet aan elkaar verwant.” Het denken over de zigeuners als een volk is volgens hem een ​​sociale constructie. In de praktijk zijn dit vaak groepen die zich niet of weinig verbonden voelen, geen gemeenschappelijke geschiedenis hebben en niet altijd dezelfde taal spreken. De overheid bestempelt zigeunergroepen als zigeuners. Dit was gebaseerd op criteria als gezinsreizen, exotisch uiterlijk of niet-Nederlandse afkomst. Deze markering zou er ook toe hebben geleid dat de groep zichzelf als onafhankelijke mensen beschouwde.
De verschillende meningen geven aan dat er geen consensus bestaat over de kwestie van Sinti en Romeinse oorsprong.